Glasvezel in Schagen

Leefbaarheid is ook goede infrastructuur, fysiek en digitaal.

VVD Schagen is voorstander van vlotte aanleg van glasvezel in de gemeente Schagen.

Veel mensen zeggen: "Ik heb nu al internet en dat doet het prima." Vervolgens vergeten ze dat ze de afgelopen jaren fors meer data ontvangen en versturen en dat deze groei nog wel een tijd door zal gaan.

Er komen meer machines en apparaten in huis die op internet kunnen worden aangesloten. Bekende supermarkten in deze gemeente brengen hun boodschappen tegenwoordig tot aan de voordeur en webshop's zitten al jaren in groei. Deze groei gaat gepaard met groei aan internet-data. 

In de toekomst zullen toepassingen in de gezondheidszorg eraan bijdragen dat u minder naar het ziekenhuis hoeft omdat een apparaat u thuis beter in de gaten kan houden. Een snelle verbinding is daarbij van belang.

Ook beveiliging kan beter als videobeelden sneller en met meer pixels wordt verstuurd. 

Glasvezel zorgt ook voor meer aanbieders van internetdiensten. Op dit moment zijn enkele grote internet-leveranciers er redelijk zeker van dat u als klant blijft, omdat er een beperkt aantal concurrenten is.


VVD Schagen juicht actie's, zoals diverse verenigingen in 't Zand in samenwerking met de gemeente (wethouder Van Der Veek) de glasvezel promoten, dan ook toe.

Wel stelt de VVD dat er harde Prestatie afspraken aan een overeenkomst tussen verenging en gemeente moeten hangen. Het kan niet zo zijn dat het budget voor glasvezel promotie zonder meer als verkapte subsidie naar de verengingen gaat.


De VVD fractie ( Esther Rommel) in de provinciale staten heeft er ook een stuk over geschreven:

"Europese middelen voor glasvezel meer dan welkom Door Esther Rommel Europa is belangrijk voor Noord-Holland maar Noord-Holland ook voor Europa. In onze lobby naar Europa komt Noord-Holland niet alleen halen maar ook brengen. Noord-Holland heeft namelijk veel kennis over onder andere regionale economie, land- en tuinbouw, water, innovatie en smart mobility. Europa kan wel wat kennis uit Noord-Holland gebruiken. Noord-Hollandse Europastrategie Voor alle partijen in de Staten is het digitale netwerk van Noord-Holland een belangrijk onderwerp. In de Europastrategie die voorlag werd Glasvezel niet genoemd als prioriteit waar de lobby in Brussel op gericht zal zijn. Daarom heb ik, namens de VVD, met steun van een meerderheid in de Staten middels een amendement ervoor gezorgd dat de gedeputeerde alsnog het digitale netwerk opneemt als onderdeel van de Noord-Hollandse prioriteiten. Daarmee hoopt de VVD dat in de toekomst een beroep gedaan kan worden op Europese gelden zodat ontsluiting van het digitale netwerk, onder andere middels Glasvezel, voor geheel Noord-Holland mogelijk wordt. Daarnaast is het belangrijk dat er nieuwe Europese regels komen en de richtsnoeren voor staatssteun voor breedband worden herzien. Europa mag daarin niet belemmerend werken. Goede toevoeging Als woordvoerder Europa ben ik verheugd met het opnemen van het digitale netwerk als prioriteit in de Noord-Hollandse Europastrategie. Dit is een belangrijke toevoeging aan de strategie en deze is in lijn met een onderzoek waar de Staten, onder woordvoerderschap van Marco Wiesehahn, eerder een verzoek voor hebben gedaan naar een visie van Gedeputeerde Staten omtrent het ontsluiten van heel Noord-Holland op het digitale netwerk voor 2020. Alle eventuele mogelijke middelen en regelgeving zijn bij die opgave welkom en nodig."

Esther Rommel Woordvoerder Milieu, Luchtvaart en Water rommele@noord-holland.nl


http://noordholland.vvd.nl/uploaded/noordholland.vvd.nl/files/58a5bd2b1633c/nieuwsbrief-vvd-nh-februari-2017.pdf

https://www.e-fiber.nl/schagen