Steeds grotere groep mensen in de Gemeente begint zich te ergeren aan verkoop Gemeentehuis.

De VVD vind dat de Gemeente Schagen op de stoel van een bank gaat zitten door financiering aan een nieuw op te richten BV te bieden in de vorm van een achtergestelde betaling. Dit gebeurt dus van onze gemeenschapsgelden.

Steeds meer mensen beginnen vragen te stellen over verkoop van oude gemeentehuis in Tuitjenhorn.

Daarom stelt de VVD 47 vragen aan het College / Wethouder Beemsterboer (CDA) over de gang van zaken rond de verkoop van het voormalig gemeentehuis in Tuitjenhorn. Was de verkoop van Oostwal 2 nu wel of geen staatssteun?  Zijn andere bieders nu wel of niet meegewogen in vergelijk met het plan van de Telefooncentrale. Waarom zijn alle stukken nog niet publiek gemaakt terwijl er geen geheimhouding op rust, zo maar een greep uit de vragen die bij de VVD opkomen.

Toen wethouder Beemsterboer op 20-2-17 aan ons vroeg om bij de Telefooncentrale te komen kijken wilde hij de raad warm krijgen voor dit plan. De VVD heeft dit pertinent geweigerd. Een raadslid moet niet willen dat hij bij een potentiële koper in de watten wordt gelegd terwijl het gebouw gewoon openbaar zou worden verkocht. Niets bleek minder waar Beemsterboer was er al uit, de Telefooncentrale mocht het pand hebben nog voor er een makelaar aan te pas was gekomen en deed hij het onderhands van de hand. Een probleempje echter men kon (wilde) het pand helemaal niet betalen. Dat lossen we wel op moet de Wethouder Beemsterboer hebben gedacht, dan betaal je toch gewoon wat je wel kunt en dan de rest als je bedrijf goed loopt (Welke ondernemer zou dit  nou niet willen ? ,ondernemen op kosten / voor risico van de gemeenschap?).

Dus zo geschiede eerste jaar € 15.000 tweede jaar € 20.000 derde jaar € 30.000 vierde en vijfde jaar € 40.000 zesde jaar € 45.000 en dan helemaal eind 2023 die overgebleven € 610.000. ja dat is inclusief rente dus uiteindelijk €800.000 euro. 

Maar was een marktconforme huurprijs voor deze regio geen € 75 euro per meter met een gemeentehuis van 6250 m2 komt men in het eerste jaar niet verder dan € 2,40 euro per meter. Staatssteun voor de Telefooncentrale dat lijkt ons. De VVD heeft gezegd het een schande te vinden en daar blijven we ook bij. Publiek onroerend goed dien je altijd openbaar te verkopen en die uitzonderingen daarop maak je alleen als er uitzonderlijk groot belang vanuit gaan  denk dan aan Schiphol 2.0,  Microsoft, Google etc niet aan een bedrijfsverzamelgebouw met als unieke note een pingpongtafel en een pizza middag.

Kunnen we er nog onderuit?  We gaan het zien geld gaat het in ieder geval kosten al was het maar omdat gepasseerde bieders naar de rechter dreigen te stappen.

Wat doen we dan nu met wethouder Beemsterboer laten we dat maar laten afhangen van de antwoorden op onze vragen. Het vertrouwen is in ieder geval flink geschaad.

 Dhr, J. (Jonne) van de Beek BBA.

Raadslid, Fractievoorzitter VVD afd. Schagen