VVD Schagen stelt vragen over mensenhandel

De Schager VVD heeft vragen gesteld over de omvang van het aantal slachtoffers van minderjarigenprostitutie (pooierboy-problematiek) in onze regio. De partij wil weten hoe het probleem op dit moment wordt aangepakt, of deze aanpak voldoende is en of daar verdere aanpassingen bij nodig zijn.

Uit cijfers van de Nationaal Rapporteur blijkt dat het geschatte aantal slachtoffers van mensenhandel vijf keer zo groot is dan het aantal geregistreerde slachtoffers en neerkomt op ongeveer 6250 slachtoffers per jaar. Binnenlandse seksuele uitbuiting is in Nederland de meest voorkomende vorm van mensenhandel: het overkomt bijna 3.000 vrouwen per jaar. Voor bijna de helft gaat het om minderjarige meisjes: 1.320 minderjarigen zijn slachtoffer van seksuele uitbuiting. Deze groep minderjarige slachtoffers is tegelijkertijd het minst in beeld; slechts 11 procent komt terug in de meldingen. Burgemeester Bruinooge van Alkmaar opende dit jaar een bijeenkomst over de preventie en aanpak van minderjarigenprostitutie in Noord-Holland, waarbij politie en Noord-Hollandse gemeente- en zorginstellingen aanwezig waren. In zijn openingsspeech gaf hij aan dat er in veel gemeenten te weinig aandacht is voor mensenhandel.

VVD-raadslid Angelique van Wijk: “Uit casuïstiek blijkt dat minderjarigenprostitutie in Noord-Holland een probleem is. En het komt ook in onze regio voor. Maar mensenhandel speelt zich voor een groot deel onder de radar af. Vaak durven slachtoffers, hun familie of andere getuigen geen aangifte te doen. En wanneer slachtoffers niet in beeld komen, krijgen ze ook niet de bescherming die zij nodig hebben”. De VVD vraagt zich af hoe groot het probleem is in onze regio en wat er wordt gedaan aan preventie, hulp en handhaving. De partij wil het onderwerp op de kaart zetten.