VVD Schagen bezorgt om herinrichting Zeeweg Sint Maartensvlotbrug

Na een aantal jaren van nadenken presenteerde de gemeente Schagen onlangs de plannen voor de herinrichting van het oostelijke deel van de Zeeweg, welke loopt vanaf de vlotbrug (bij Sint Maartensvlotbrug) tot aan de Belkmerweg (bij Sint Maartenszee). De plannen leidden tot grote ongerustheid bij weggebruikers en lokale bewoners, die vinden dat de veiligheid erdoor in gevaar wordt gebracht.


De tekeningen van de wethouder tonen dat het huidige fietspad wordt versmald tot wandelpad en dat de fietsers zich voortaan op de rijbaan moeten begeven. Fietsers fungeren op die manier als menselijk schild en de gemeente verwacht dat dit het rijgedrag van verkeersdeelnemers positief beïnvloedt. 


Direct na de presentatie bereikten diverse negatieve geluiden de Schager VVD, die besloot om dit onderwerp te bespreken tijdens een speciaal georganiseerde bijeenkomst in dorpshuis Uijtkijk. Daar werd bekend dat de gemeente tijdens de planvorming met inwoners gesproken zou hebben, maar dat slechts enkele Zeeweg-bewoners bij dat overleg betrokken is geweest. Tevens bleek, dat de lokale bewoners de plannen als zeer zorgelijk ervaren, waarbij termen als ‘onsmakelijk’, ‘levensgevaarlijk’ en ‘moord’ werden aangehaald. Men voorziet files doordat het verkeer vanaf de N9 niet kan doorstromen en heeft de angst dat fietsers iets overkomt, die straks op dezelfde weg moeten rijden als auto’s met caravans, campers, vrachtwagens en grote landbouwvoertuigen. Bovendien verwacht men overlast van steeds afremmende en optrekkende voertuigen. Al met al een zeer onwenselijke situatie, aldus de inwoners.


De Schager VVD bevestigde dat zij meer geluiden hadden ontvangen van weggebruikers, die de plannen volstrekt onacceptabel vonden. De partij vindt dat de inwoners en de duizenden toeristen die deze specifieke regio jaarlijks bezoeken een veilige en verzorgde omgeving verdienen. VVD-fractievoorzitter Jonne van de Beek: “De plannen van de PVDA-wethouder stuiten heel logisch op veel weerstand. Ze vormen geen oplossing De gemeente had dat kunnen weten, maar sloeg alle adviezen in de wind. Wij roepen de wethouder op om de plannen te herzien. Dat betekent dat we vragen om een onderhoudsbeurt van het fietspad, de rijbaan en de bossages. Daarnaast moet het onveilige gevoel bij de kruising met de Belkmerweg worden weggenomen. We verwachten dat deze verbeteringen binnen de begroting realiseerbaar zijn”. De gemeenteraad vergaderd dinsdag in commissie over dit onderwerp naar aanleiding van een brief van de fietsers bond.