Trapman sculpturen herplaatst dankzij voormalige VVD wethouder

Toen het gebouw van drukkerij Trapman aan De Laan in Schagen rond 2008 werd gesloopt, werden de twee markante sculpturen die de gevel van het pand sierden op initiatief van toenmalig VVD-wethouder Bouwes veilig gesteld. Hij verzocht de eigenaar van het pand (destijds Bouwfonds) en de sloper om deze onder te brengen bij Openbare Werken en vroeg de eigenaar om deze sculpturen later op het nieuwe appartementencomplex te plaatsen, dat op de locatie van de oude drukkerij gebouwd zou worden. 

In dezelfde periode hebben Hans van Ketel (eigenaar van het pand), mevrouw De Ruijter (die stadswandelingen organiseerde) en de Historische Vereniging middels brieven aan het college en berichten in de lokale media aandacht gevraagd voor het behoud van deze sculpturen. 

De nieuwbouw van het appartementencomplex liet lange tijd op zich wachten, onder andere doordat een vooraanstaand CDA-coryfee fel gekant was tegen het bouwplan. Het terrein werd om die reden lange tijd gebruikt als parkeerterrein. Eind vorig jaar werd de hamer alsnog opgepakt en verrezen er prachtige wooncomplexen, waar inmiddels de sculpturen van de ‘Drukker’ en de ‘Uil’, gemaakt door Jan Trapman, de gevel (weer) sieren.