Inwoners niet opzadelen met onnodige lastenverzwaringen

De jaarrekening gelezen hebbende, trekken we de conclusie dat de coalitie van CDA, JESS en PvdA na een regeerperiode van vier jaar een gemeente achterlaat die er in breed perspectief slecht voor staat. Het boekjaar 2022 is afgesloten met een tekort van 1,9 miljoen euro en dat verdient geen schoonheidsprijs. Deze coalitie riep dat zij schulden niet wilde doorschuiven naar de toekomst, maar desondanks is dat precies wat er nu gebeurt.

VVD Schagen heeft begrip voor de kosten die gemaakt zijn in verband met Covid. En ook de WMO kostte geld. Daarnaast is als gevolg van onderbezetting op het gemeentehuis personeel ingehuurd. De inhuurkosten waren aanzienlijk. Desondanks hadden er bijtijds acties genomen kunnen worden om te voorkomen dat de financiën zo afgleden.

Het tekort wordt voor een deel betaald door een greep te doen uit de Algemene Reserve. Daardoor daalt die pot eind 2022 naar een bedrag van ca. € 800.000,-. Inmiddels bevindt ook het weerstandsvermogen zich op de kritische grens. Beide situaties geven aan dat een beetje buffer voor calamiteiten ver te zoeken is en dat iedere niet voorziene tegenvaller ervoor zorgt dat de gemeente onvoldoende in staat is om een calamiteit financieel op te vangen.

Kan de nieuwe coalitie dit financiële debacle afwentelen op de burger? VVD Schagen vindt dat het nieuwe coalitieprogramma erin moet voorzien dat woonlasten beperkt worden.  Op dit moment zijn de kosten te hoog, zelfs hoger dan bij 214 andere gemeenten. VVD Schagen zal het college erop wijzen dat zij de kosten blijven bewaken, dat zij de lasten voor inwoners niet laten toenemen zal erop letten dat heffingen in de toekomst kostendekkend zijn en niet meer dan dat.

Voor de toekomst ziet VVD Schagen enkele financiële risicofactoren:

a)  Het Rijk
Het is nog niet te voorzien hoeveel geld het Rijk beschikbaar stelt voor de gemeente.

b)  Rioolkosten
Het rioolstelstel moet de komende jaren op bepaalde locaties vervangen worden. Gelet op de huidige grondstofprijzen en salarisverhogingen, kan dit een risico vormen voor de begroting. Om een beeld te krijgen van de situatie die ons te wachten staat heeft VVD Schagen recent schriftelijke vragen gesteld.

c)  Organisatiekosten
De kosten van de gemeentelijke organisatie per inwoner zijn hoger dan begroot. Personeelskosten zijn hierin een grote factor. Voor de toekomstige begroting zijn inflatiecijfers, een mager personeelsaanbod en behoud van kwaliteit een uitdaging.

VVD Schagen complimenteert alle bedrijven, woningeigenaren, bouwondernemers en ontwikkelaars die ervoor zorgden dat het woningaanbod steeg en bedrijven konden uitbreiden. De gemeente ondersteunde hen in het creëren van mogelijkheden om dit te doen. Met een lage personeelsbezetting op het gemeentehuis is er toch veel werk verzet. Desondanks had VVD Schagen graag gezien dat het college voor starters meer had gedaan en dat uitgewerkte plannen (die reeds op de plank lagen) waren opgepakt. VVD Schagen ziet erop toe dat daar in de toekomst actie voor genomen wordt.

Conclusie
VVD Schagen ziet enerzijds enkele positieve ontwikkeling en anderzijds zorgwekkende financiële resultaten en toekomstige risico’s. Er is werk aan de winkel om te voorkomen dat we eind 2022 niet geheel door het ijs zijn gezakt. Belangrijk is om de adviezen van de accountant op te volgen en naar de uitgaven te kijken, zodat we inwoners niet opzadelen met onnodige lastenverzwaringen.