Coalitie haalt bakzeil: de wet staat geen inkomenstoets toe voor de WMO

Het leidde meerder malen tot grote discussie in de Raadzaal van Schagen. De coalitie (bestaande uit CDA, JessLokaal, PvdA en de Seniorenpartij) was van mening dat een inkomensafhankelijke bijdrage voor de WMO 'gewoon mocht'. De oppositie (bestaande uit de VVD, D66, Wens4U, GL en de SP) gaf aan dat dit bij wet verboden is.

Uiteindelijk bedong de coalitie een extern juridisch onderzoek, dat hun gelijk moest aantonen. Helaas voor de coalitie, haalden zij daarmee bakzeil: de uitkomsten tonen aan dat het coalitie-voorstel bij wet verboden is.

Naar aanleiding van dit resultaat verspreidde het college onlangs een raadsinformatiememo. Daarin geeft zij aan dat dit onderdeel uit het coalitieprogramma, waarbij 'in de geest van de wet en niet naar de letter van de wet' werd gehandeld, geen doorgang kan vinden.

De gemeente kan nu slechts een 'Moreel Appel' doen aan inwoners, wat betekent dat inwoners de keus krijgen om zelf kosten op zich te nemen en dan geen beroep doen op de gemeentelijke bijdrage.

VVD Schagen betreurt dat de coalitie het nodig vond om een extern onderzoek in te stellen. Angelique van Wijk-Ligthart: "Dit kostte onnodig veel tijd en geld. Wel leidde het er uiteindelijk toe dat onze waarschuwingen zijn onderstreept en dat zaken nu ook duidelijk zijn voor de coalitie. Als zij dit plan hadden doorgezet, tegen beter weten in, dan had dat een spoor van ellende opgeleverd. Gelukkig is dat nu voorkomen."

Voor meer informatie:
- Raadsinformatiememo 13 - Financiƫle zelfredzaamheid WMO
- Artikel Noordhollands Dagblad 'inkomensafhankelijke bijdrage mag niet'

Fotocredit: Noordhollands Dagblad