Burgerberaad zinvol?

Inwoners weten wat er speelt in hun omgeving. VVD Schagen vindt het belangrijk dat de gemeente hen hoort en de slimme en creatieve initiatieven van inwoners aanmoedigt. Participatie door burgers, bedrijven, belangengroepen etcetera moeten we verbeteren. Inwoners moeten kunnen meedenken, meepraten en meedoen als het gaat om voorgenomen besluitvorming. Daarbij komt dat we zo min mogelijk regels en vergunningen opleggen die initiatieven van inwoners, ondernemers en verenigingen in de weg kunnen zitten.

In de praktijk vangen we signalen op dat het vertrouwen van inwoners in de politiek onder druk staat. Ook de afgelopen maanden zagen we weer dat de participatie zeer te wensen over laat en gaf VVD Schagen zelfs een brevet van onvermogen aan het college. Om dat voortaan te voorkomen moet er iets gebeuren.

Met betrekking tot het ontvouwen van een burgerberaad houdt de VVD vier hoofdzaken in het oog:

1.    Op dit moment zijn er diverse manieren waarop burgerparticipatie wordt toegepast. Neem bijvoorbeeld het burgerpanel, de klankbordgroepen, dorpsraden, diverse adviesraden en het participatieplatform samen.schagen.nl. In deze groepen bevinden zich mensen die verstand van zaken hebben of belangenbehartiger zijn van een bepaalde groep inwoners. Al deze vormen van participatie zijn door de gemeente zelf in het leven geroepen om het meest ideale eindresultaat te bereiken. Daarnaast staat het inwoners vrij om als groep of individu contact te zoeken met het college en/of de raadsleden.

2.    Raadsleden worden verkozen door inwoners. Het is hun taak om het volk te vertegenwoordigen, kaders te stellen het college van burgemeesters en wethouders te controleren. In de gedragscode voor raads- en commissieleden staat dat ‘het raadslid zich vrij moet voelen om de kwesties te beslissen waarin zijn of haar oordeel wordt gevraagd’. Dat betekent dat een raadslid altijd zelf een keus kan maken en daarbij geen druk hoeft te aanvaarden vanuit de omgeving.

3.    De activiteiten van de gemeente moeten passen binnen de gemeentelijke begroting.

4.    De ambtelijke organisatie moet het aan kunnen.


Hoe relateren deze zaken zich tot het burgerberaad?

1.    Het raadsvoorstel vermeldt niet welke meerwaarde een burgerberaad biedt ten opzichte van alle zojuist genoemde participatievormen.

2.    Na afloop van het burgerberaad wordt van raadsleden verwacht dat zij akkoord gaan met de voorstellen van het burgerberaad, mits zij zwaarwegende argumenten kunnen aanvoeren waarom zij niet binnen een redelijke termijn uitvoering willen geven aan het voorstel. VVD raadsleden geven aan dat dit tegen de eed aanschuurt die zij hebben afgelegd of sterker nog: dat het niet past in het gemeenterechtelijk bestel in relatie tot de verantwoordelijkheden die gemeenteraadsleden volgens de gemeentewet hebben.

3.    Het raadsvoorstel biedt geen inzicht in de uiteindelijk totaalkosten, de maximaal aanvaardbare eindkosten of de dekking voor alle kosten. In tegenstelling tot het hoofdstuk ‘voorgesteld besluit’ vermeldt het hoofdstuk Financiële Aspecten heel duidelijk dat de kosten van het burgerberaad minstens 258.000 euro bedragen, waarvan 108.000 euro niet is gedekt. Wat is nou waar? Het ongedekte bedrag kan zelfs nog verder oplopen, afhankelijk van het verloop van het burgerberaad. Zo blijkt bijvoorbeeld uit de beantwoording op onze vragen dat de omvang van de inzet van het personeel voor het burgereraad lastig in te schatten is en dat in de budgetaanvraag geen rekening gehouden is met de interne personeelskosten. Door geen eindgrens aan de kosten vast te stellen, behelst dit raadsvoorstel een volledige carte blanche.

4.    Het raadsvoorstel vermeldt niet op welke ambtenaren een beroep wordt gedaan. Het mag duidelijk zijn dat het een extra claim legt op de ambtelijke capaciteit, die nu al wegens een tekort van medewerkers behoorlijk onder druk staat. VVD Schagen maakt zich zorgen dat de personeelskosten die voor het burgerberaad worden ingezet ten koste gaan van personeel dat nodig is voor onze kerntaken, zoals bijvoorbeeld woningbouw, aanleg en onderhoud van wegen, fietspaden, groenonderhoud en onderwijshuisvesting, waar zich grote problemen voordoen.

Het idee van het burgerberaad is opgenomen in het coalitieakkoord. Daarom vroegen wij de fractievoorzitters van de coalitiepartijen om onze zorgen weg te nemen.

Klik hier voor het videoverslag van het bovenstaande


Helaas kwamen de fractievoorzitters van de coalitiepartijen niet met geruststellende antwoorden. Mede daarom stemde de VVD fractie Schagen tegen het voorstel, waarbij onze fractievoorzitter de volgende stemverklaring gaf:

We stellen voor dat het college, daarmee de wethouders:

-       de regie oppakt bij burgerparticipatietrajecten en daarmee hun verantwoordelijkheid neemt om het vertrouwen bij onze inwoners te vergroten.

-       De bestaande adviesraden beter benut

-       We onszelf de kosten, die uit de hand kunnen lopen, besparen en dit gebruiken voor andere prioriteiten zoals het onderhoud van wegen, fietspaden, straten, stoepen, riolering en andere zaken die al lange tijd op ons afkomen en waarmee de coalitie in haar begroting onvoldoende rekening heeft gehouden.

Klik hier voor het videoverslag van onze stemverklaring