Motie VVD maant Veiligheidsregio tot overleg met korpsen. Mét resultaat: geen first responderposten en alle posten blijven overeind.

In het voorjaar van 2022 maakte de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord (VRNHN) bekend dat er gesneden zou worden bij de brandweer, waardoor verschillende posten in de kop van Noord-Holland moesten sluiten. Dit bericht leidde tot grote commotie bij de brandweerkorpsen, die vonden dat zij onvoldoende bij de planvorming betrokken waren geweest en enorme zorgen hadden voor onze inwoners.

VVD Schagen nam contact op met andere Noord-Hollandse VVD-fracties en bereidde een gezamenlijke motie voor waarin de VRNHN werd gevraagd om gestructureerd overleg te voeren met de brandweerkorpsen, met als doel om tot een plan te komen waarin de belangen van onze inwoners en vrijwilligers gewaarborgd zijn. De motie werd door diverse gemeenteraden breed gesteund, ook door de voltallige gemeenteraad van Schagen.

Dat de gesprekken effect hadden, bleek toen het Noordhollands Dagblad (NHD) in oktober 2022 kopte dat er een streep ging door deafslanking bij de brandweer en dat 13 vrijwilligersposten bij nader inzien geen ‘first responder’-ploegen werden. Er zou een nieuw brandweerzorgplan komen, waarvan de gemeente aangeeft dat het een dynamisch document wordt waarbij ook na 2023 ruimte overblijft voor ontwikkelingen en verbeteringen. Dit artikel werd op 26 mei 2023 gevolgd door een tweede artikel van het NHD, waarvan de titel luidde: ‘Vlag kan uit: alle brandweerposten blijven overeind. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord komt tot inkeer en kiest voor andere koers’.

De fractie van VVD Schagen is tevreden dat er duidelijke gesprekken zijn gevoerd met de partijen die naar onze mening betrokken horen te zijn bij de planvorming. Het leidde vooralsnog tot een gedragen uitkomst.

Fotocredit: Noordhollands Dagblad (archieffoto)